Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων



Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
σας προσκαλούν στην εκδήλωση:

3η Κοινωνία του βιβλίου 2018 : 
Η λογοτεχνία ανάμεσα στις άλλες τέχνες



Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018, Λεμεσός , ώρα 15:00 – 19:00
Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Ηπειρώτη λογοτέχνη, εικαστικό καλλιτέχνη, μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Νίκο Χουλιαρά που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2015.
Περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις ανθρώπων με ιδιαίτερη γνώση ή σχέση με το θέμα, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και λογοτέχνες από την Κύπρο.

Πρόγραμμα:
·         Εισηγήσεις καλεσμένων:

Μαριάννα Παφίτη, Διδάκτωρ Νεοελληνικής φιλολογίας,
Η «δυστοπία», η λογοτεχνία και το θέατρο της αναπηρίας

Δημήτρης Λεοντζάκος, Ποιητής και μουσικός
Ο τοίχος του Goldberg, ο Βιργίλιος και η μουσική, ή  ο Νίκος Χουλιαράς και οι λύκοι 

Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ποιητής και φωτογράφος
ΦωτοΓραφήΖωντας

Δημήτρης Καλοκύρης, Ποιητής, εικαστικός, πεζογράφος, μεταφραστής, εκδότης
Το αιώνιο δίλημμα

·      Αφιέρωμα στο Νίκο Χουλιαρά: Αναφορές από τους καλεσμένους
·     Τοποθετήσεις λογοτεχνών και διάλογος με το κοινό.

     Η κράτηση στην εκδήλωση είναι απαραίτητη στο τηλ 99526772.
     Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης

Η διοργάνωση με γενικό τίτλο Κοινωνία του Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και που έχει στόχο να δίνει την ευκαιρία για διάλογο και αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη, φωτίζοντας ποικίλες πτυχές του πνευματικού και πολιτιστικού αυτού αγαθού, που σχετίζονται είτε με τη δημιουργία είτε με την πρόσληψη.

Διοργανωτής : Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου
Σύλληψη ιδεας, επιμέλεια: Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου
Οργανωτική και καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μαριάννα Παφίτη

Η Μαριάννα Παφίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2014. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται με τον Πολιτισμό της Αναπηρίας. Συνεγραψέ και πρωταγωνίστησε στο θεατρικό μονόλογο Dystopia: il Paradiso, μέρος της τριλογίας Dystopia. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.




Δημήτρης Λεοντζάκος

Ο Δημήτρης Λεοντζάκος γεννήθηκε το 1974 στην Καβάλα. Σπούδασε μουσική. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τις συλλογές "Κόμικ" (Τα Τραμάκια, 2001), "Η Κίρκη ξαφνικά" (Μεταίχμιο, 2004), "Κινέζικα" (Νεφέλη, 2010), "Τα σκυλιά του Ακταίωνα" (Νεφέλη, 2014), "Τίγρεις σε ενυδρείο" (Σαιξπηρικόν, 2016), "Το μάτι και η νύχτα" (Νεφέλη, 2016), "Τοπία ξανά. Η αγάπη" (Νεφέλη, 2018). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, έχουν φιλοξενηθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.




Κυριάκος Συφιλτζόγλου

Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου γεννήθηκε το 1983 στη Δράμα, όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές:
-Έκαστος εφ' ω ετάφη, εκδ. Γαβριηλίδη, 2007 (υποψήφιος για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ) -επανέκδοση από τις εκδ. Θράκα, 2017.
-Μισές αλήθειες, εκδ. Μελάνι, 2012.
-Με ύφος Ινδιάνου, εκδ. Μελάνι, 2014 ( υποψήφιο για το βραβείο Ποίησης του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ).
-Στο σπίτι του κρεμασμένου, εκδ. Θράκα, 2015 ( βραβείο Ποίησης του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ).
-Δραμάιλο, εκδ. αντίποδες, 2018.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και συμπεριληφθεί στις ανθολογίες:
-FUTURES - POETRY OF THE GREEK CRISIS, Penned in the Margins, 2015 ( edited and translated by Theodoros Chiotis).
-AUSTERITY MEASURES - THE NEW GREEK POETRY 2016 ( edited by Karen Van Dyck, published Penguin).
-Polish Festival Pra Premier 2016 (translated by Alicia Kotecka).
-Kleine Tiere zum Schlachten - Neue Getichte aus Griechenland, hg. Von Wassiliki Knithaki und Adrian Kasnitz, parasitenpresse, 2017).
-Dichtung mit Biss, Maria Topali - Torsten Israel, Romiosini, 2018.
Έχει συμμετάσχει στον κύκλο παρουσίασης νέων ποιητών του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος" στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Καλλιτεχνών Τουρκίας-Ελλάδας-Ρουμανίας στην Σμύρνη, στο Πανθεσσαλικό Συμπόσιο Ποίησης στη Λάρισα, καθώς και σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις των ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, θεάτρων Άττις και Σημείο στην Αθήνα, Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και σε εκδηλώσεις των λογοτεχνικών περιοδικών Ο Αναγνώστης, τα Ποιητικά, Εντευκτήριο, Θράκα, Ποιητική, ΦΡΜΚ, ΔΙΟΔΟΣ 66100, Αίτιον, Μανδραγόρας κ.α.
Από το 2013 ασχολείται συστηματικά και με την φωτογραφία. Εδώ κι ένα χρόνο διατηρεί τη δική του στήλη "Κυνηγετική περίοδος" στον ιστότοπο dimart, όπου συνδυάζει λόγο με εικόνα.
Το 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση στην
Depot Art Gallery στην Αθήνα με τίτλο "Πιθανότητα αίματος", ενώ στη συνέχεια πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση με τίτλο"Evasion #1" στο Espace Christiane Peugeot στο Παρίσι.
Φωτογραφίες του έχουν γίνει εξώφυλλα σε λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία ποίησης/πεζογραφίας.


Δημήτρης Καλοκύρης

O Δημήτρης Καλοκύρης (Ρέθυμνο 1948) σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Έχει κυκλοφορήσει  συνολικά πάνω από 50 βιβλία (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, μετάφραση, φωτογραφία, εικαστικά). Παράλληλα εργάζεται ως επιμελητής μεγάλων μουσειακών εκθέσεων και ειδικών εκδόσεων. Έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις κολλάζ και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε και διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό και τις εκδόσεις «Tράμ» στη Θεσσαλονίκη και το περιοδικό «Xάρτης» στην Αθήνα (1982-1986), το οποίο επανεκδίσει σε ηλεκτρονική μορφή σε λίγες μέρες. Διατέλεσε επίσης δευθυντής συντάξεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του περιοδικού «Tο Tέταρτο» του Μάνου Χατζιδάκι. Το περιοδ. Πόρφυρας του αφιέρωσε ολόκληρο τεύχος με πολυσέλιδες μελέτες 25 σημαντικών συγγραφέων. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Eταιρείας Συγγραφέων» της Ελλάδας οποίας εκλέχτηκε Πρόεδρος για δύο θητείες (2013-17). Διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1997 για το βιβλίο του Η ανακαλυψη της Ομηρικής, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2001 για το βιβλίο του Το μουσείο των αριθμών, Μεγάλο Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, 2014, για το σύνολο του έργου του. Περισσότερα στο www.dimitriskalokyris.com