Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Το Μουσείο Ταξιδεύει…




17 - 24 Οκτωβρίου 2013
ώρες έκθεσης 9πμ-7μμ
Πολυχώρος Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική, Πάφος
Διοργανωτές: Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί

Το μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» ταξιδεύει στην πόλη της Πάφου δίνοντας για μια βδομάδα την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν το έργο του και τα πορίσματα των  ερευνών του μέσα από τρία δρώμενα:
             Συμπόσιο με θέμα το ψωμί στην τοπική κοινωνία της Πάφου δια μέσου των αιώνων
             Θεατρική παράσταση Ο ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ σε σκηνοθεσία Χλόης Μελίδου (βασισμένη σε δραματοποιημένα παραμύθια με θεματολογία σχετική με το ψωμί)
             Παιδικό εργαστήρι αρτοδημιουργίας με παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα λειτουργεί έκθεση πλουμιστού ψωμιού και θα διευθετηθούν επισκέψεις σχολείων και οργανωμένων συνόλων της επαρχίας Πάφου.
Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και στηρίζεται από το Δήμο Πάφου
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Πάφου κύριος Σάββας Βέργας.

Τηλ: 99681999, 99526772
E-mail: museum@technodromio.org
www.technodromio.org


Μέγας Θεσμικός Χορηγός: Αρτοποιεία - Ζαχαροπλαστεία ΣΙΓΜΑ
 
Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Vogen Laboratories, mpec group

Χορηγοί επικοινωνίας: Prestige Paphos, CYDGX




Οι εκθέσεις

Πλουμιστά Ψωμιά της Δωρίτας Βοσκαρίδου

Η Δωρίτα Βοσκαρίδου ασχολείται με την έρευνα και τη λαογραφία εδώ και πολλά χρόνια. Περισσότερο από κάθε τι άλλο τη μάγεψε ο κόσμος του ψωμιού και των εθίμων που σχετίζονται με αυτό. Η έρευνά της που συνεχίζεται και σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα την παρασκευή δεκάδων παραδοσιακών πλουμιστών ψωμιών της Κύπρου.
Η Δωρίτα Βοσκαρίδου είναι οδοντίατρος, ερευνήτρια και συγγραφέας και παρουσιάζει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή εδώ και .

Μοντέρνα τέχνη της εικαστικού Στέλλας Καραγιώργη

Τα έργα της εικαστικού Στέλλας Καραγιώργη εμπνέονται από την προϊστορία της Κύπρου και εξετάζουν κριτικά την πανάρχαια κληρονομιά της με σκοπό τον εντοπισμό εικαστικών αξιών πίσω από τα αρχαία σύμβολα, μοτίβα και αρχέτυπα. Κύριος στόχος της καλλιτέχνη είναι να διερευνήσει νέους τρόπους ερμηνείας του παρελθόντος, να αναδημιουργήσει και να μεταμορφώσει την αρχαίας τέχνη σε κάτι το νέο και διαφορετικό, μια νέα μορφή τέχνης που θα απευθύνεται σε ένα κοινό του 21ου αιώνα το οποίο κατέχει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα πεποιθήσεων και αξιών. Με αυτό τρόπο το παρελθόν ερμηνεύεται , εξετάζεται  και αναδημιουργείται καθώς επαναφέρεται και πάλι στο προσκήνιο μέσω της σύγχρονης τέχνης.
Η Δρ. Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός απόφοιτος Πανεπιστημίων Καλών Τεχνών και Διδάκτωρ Καλών Τεχνών και σύμβουλος θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έργα του καλλιτέχνη Khaldoon Daoud

Ο διεθνούς φήμης Ιορδανός καλλιτέχνης είναι μεταξύ άλλων ζωγράφος, φωτογράφος, σχεδιαστής, Η τέχνη του Χαλντούν είναι ένας καθρέφτης της ζωής του. Ο Χαλντούν γεννήθηκε ως ένας επαναστάτης για τους κανόνες και τις παραδόσεις που περιορίζουν την ελευθερία του ή περιορίζουν την κίνησή του. Απέρριψε τη διαμόρφωση της ζωής του μέσα σε ορισμένα όρια και έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι για να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του ξανά και ξανά.
Ο καλλιτέχνης πραγματεύεται αυτό το διάστημα ένα έργο που αποσκοπεί στη μελέτη της παγκοσμιότητας του ψωμιού ως διατροφικού στοιχείου, ως μέτρου αξιών, ως συμβόλου ακόμη και ως εικαστικού αντικειμένου. Μέσα από αυτή τη μελέτη προέκυψαν έργα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση.

Το έργο Shadows Chasing Bread

Τον Αύγουστο του  2013 ο καλλιτέχνης Khaldoon Daoud μεταμορφώνει το παλιό γκαράζ του μουσείο με μια εικαστική δημιουργία εμπνευσμένη από το ψωμί, το έργο του μουσείου Το Πλουμιστό Ψωμί, τους ανθρώπους του, την ιστορία του τόπου. Το έργο απεικονίζει τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους όπως την καθορίζει η σχέση του ανθρώπου με τον άρτο ημών τον επιούσιο. Το έργο παρουσιάζεται σε μια ταινία του Μιχάλη Πάκκου.
  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έκθεση Πλουμιστού Ψωμιού - Πολυχώρος Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική, Πάφος
Ώρες λειτουργίας: 9πμ-7μμ

Εκτίθενται αντίγραφα παραδοσιακού κυπριακού πλουμιστού και διακοσμημένου ψωμιού, κατασκευασμένα από την ερευνήτρια/ συγγραφέα Δωρίτα Βοσκαρίδου για το μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί.
Παράλληλα εκτίθενται έργα της εικαστικού Στέλλας Καραγιώργη με θέμα «Η μεταποίηση της αρχαϊκής τέχνης σε σύγχρονη τέχνη» και έργα του Ιορδανού καλλιτέχνη Khaldoon Daoud εμπνευσμένα από τον κόσμο του ψωμιού.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται δεκτές ομάδες από σχολεία της επαρχίας Πάφου κατόπιν διευθέτησης και θα γίνεται δίωρη παρουσίαση στους μαθητές.  Ξενάγηση για ομάδες: 2.


Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 7μμ Εγκαίνια Έκθεσης  Πλουμιστού Ψωμιού
Εγκαίνια έκθεσης, ανακοίνωση προγράμματος εκδηλώσεων και πεπραγμένων του Μουσείου.
Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα
Διάλεξη από τη Δωρίτα Βοσκαρίδου με θέμα
            «Η σημασία του ψωμιού στην τοπική κοινωνία της Πάφου»
Διάλεξη από την εικαστικό Στέλλα Καραγιώργη με θέμα
            «Η αναβίωση της αρχαϊκής τέχνης σε σύγχρονη τέχνη»
Προβολή ταινίας μικρού μήκους του Μιχάλη Πάκκου για το έργο του Khaldoon Daoud
            «Άρτος Σκιών Επιούσιος».
Είσοδος ελεύθερη.


Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 8μμ Θεατρική παράσταση, Ο Σιμιγδαλένιος
Σκηνοθεσία/ Χορογραφα: Χλη Μελδου.
Ερμηνεύουν: Μαρνα Βρντη, Χλη Μελδου.
Είσοδος : 5 ευρώ.


Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 10πμ—6μμ Παιδικό εργαστήρι, Τα κουλούρια σπάνε πλάκα!
Εκδήλωση που περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών και εργαστήρι πλουμίσματος ψωμιού
10πμ – 12μμ Παραμύθι/Θεατρικό παιχνίδι
«Των Φίλτρων τα μπερδέματα» & «Των Δράκων τα καμώματα»
Αφήγηση παραμυθιού και θεατρικό παιχνίδι από τη συγγραφέα των βιβλίων/εκπαιδευτικό Μαρίνα Φιλίππου.
Είσοδος ελεύθερη