Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Μιλώντας για την γραφή και την ανάγνωση - Μια συνάντηση γνωριμίας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού, που εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο διοργανώνει ανοιχτή λογοτεχνική βραδιά και καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν διαβάζοντας ένα δικό τους ποίημα ή πεζό κείμενο (μέχρι μία σελίδα).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης, το οποίο διοργανώνει το Τεχνοδρόμιο από το 2016 με εισηγήτρια την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου και γνωριμία με την ίδια την ποιήτρια.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό μέρος από τον Μιχάλη Πάκκο.

Συμβάλλουμε κι εμείς βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στον αγώνα κατά του αναλφαβητισμού αναδεικνύοντας τη γραφή και την ανάγνωση ως στοιχεία που καλύπτουν μια σημαντική ανάγκη του ανθρώπου για προσωπική έκφραση.

Για πληροφορίες και δήλωση του κειμένου σας στο :
info@technodromio.org ή στο τηλ 99526772


την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 19:00

στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3025 Λεμεσός)

ΚΑτά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης που διοργανώνει το Τεχνοδρόμιο με εισηγήτρια την Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, αλλά και γενικότερα για το τι είναι, πώς καλλιεργείται και πώς αναπτύσσει τις εκφραστικές δεξιότητες η δημιουργική γραφή.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ 99526772

Λίγα λόγια για το εργαστήρι

Η ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, με μια σειρά σεμιναρίων θα διδάξει τα μυστικά της γραφής και θα μεταφέρει την εμπειρία και τη γνώση της σε θέματα που αφορούν την τεχνική και την ουσία της ποίησης και του διηγήματος καθώς και την κριτική ανάλυση των κειμένων. «Το εργαστήρι ποιητικής τέχνης και δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής αποβλέπει στην κινητοποίηση της προσωπικής φωνής του καθένα, ώστε μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων να συνδυαστεί γόνιμα η φαντασία με τη γλωσσική και μορφική ακρίβεια. Κατά τη δημιουργική ανάγνωση οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, γενιών και ρευμάτων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των ερεθισμάτων μέσα από την αναγνώριση ποικίλων λογοτεχνικών περιπτώσεων. Η επαφή τόσο με τη νεοελληνική ποίηση όσο και με τη μεταφρασμένη θα δώσει τη δυνατότητα για μια κειμενική αλλά και διακειμενική σχέση, ώστε να επισημανθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άλλοι ποιητές και συγγραφείς πειραματίστηκαν καθώς και να εντοπιστεί εκείνη η γραφή που μας γοητεύει περισσότερο. Κατά τη δημιουργική γραφή οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συνδυάζουν το γνωστικό τους υλικό με τη φαντασία, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες της γλώσσας. Η έμπνευση κι ο έρωτας, ο χρόνος, και το όνειρο, το προσωπικό βίωμα και ο μύθος, ο τόπος και η ιστορία του, οι κάθε λογής απώλειες και η μνήμη, όλα μετατρέπονται σε υλικό κατασκευής όπου με τόλμη και ευαισθησία βλέπουμε λέξεις και ήχους να χτίζουν το οικοδόμημα του δικού μας εκφραστικού σύμπαντος.

Βιογραφικό

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το λογοτεχνικό δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διδάσκει Δημιουργική γραφή

στην Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές: Λυπημένες μαργαρίτες, Εγνατία 1986 Το τρίπτυχο του φέγγους, 1993 Εν τη ρύμη του νόστου, Αρμός 1999

Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα, Καστανιώτης 2004 Όροφος μείον ένα, Καστανιώτης 2008, β΄ έκδ. 2009 Το Επιδόρπιο, Κέδρος 2012, γ΄ έκδ. 2013 (Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο)

Αφόρετα θαύματα, Κέδρος 2017

Επίσης έχει εκδώσει Μελετήματα: • Ορέστης Αλεξάκης Εν αναμονή, (Συμμετοχή στον τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), Γαβριηλίδης 2004. • Συρραπτική του Προσώπου - Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη, Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη, 2012 • Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την Ποίηση, Κέδρος 2015

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου και διετέλεσε Γ. Γραμματέας και του Κύκλου ποιητών.

Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί στο «Ελληνομουσείον», ένθετο του Κυπριακού περιοδικού «Ακτή», τεύχος 84, Φθινόπωρο 2010 και μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά.

Η ποίησή της παρουσιάστηκε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Α.Π.Θ. από τον καθηγητή κ. Γιώργο Κεχαγιόγλου και την αναπλ. καθηγήτρια κ. Σωτηρία Σταυρακοπούλου. Ποιήματά της περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Συμμετείχε δύο φορές στο «Συμπόσιο Ποίησης» του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως εισηγήτρια και ως παρουσιαζόμενη. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ποίησης της Sète, VOIX VIVES, de méditerranée en méditerranée τον Ιούλιο του 2013.