Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης




Οκτώβριος 2017

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο ανακοινώνει την έναρξη
λειτουργίας του δεύτερου κύκλου του
Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης
με εισηγήτρια την ποιήτρια και δοκιμιογράφο
Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου.
Το εργαστήρι θα λειτουργήσει τόσο στη Λεμεσό, όσο και στη Λάρνακα.
 
Ημερομηνία έναρξης: 14 Οκτωβρίου 2017


Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε στο τηλ: 99526772 (Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου) και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο info@technodromio.org

Μετά από ένα επιτυχή πρώτο κύκλο συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά τη λειτουργία του εργαστηρίου, όπου η κ. Λουκίδου, θα διδάξει τα μυστικά της γραφής και θα μεταφέρει την εμπειρία και τη γνώση της σε θέματα που αφορούν την τεχνική και την ουσία της ποίησης και του διηγήματος καθώς και την κριτική ανάλυση των κειμένων.
«Το εργαστήρι ποιητικής τέχνης και δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής αποβλέπει στην κινητοποίηση της προσωπικής φωνής του καθενός, ώστε μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων να συνδυαστεί γόνιμα η φαντασία με τη γλωσσική και μορφική ακρίβεια. Κατά τη δημιουργική ανάγνωση οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, γενιών και ρευμάτων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των ερεθισμάτων μέσα από την αναγνώριση ποικίλων λογοτεχνικών περιπτώσεων. Η επαφή τόσο με τη νεοελληνική ποίηση όσο και με τη μεταφρασμένη θα δώσει τη δυνατότητα για μια κειμενική αλλά και διακειμενική σχέση, ώστε να επισημανθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άλλοι ποιητές και συγγραφείς πειραματίστηκαν καθώς και να εντοπιστεί εκείνη η γραφή που μας γοητεύει περισσότερο.
Κατά τη δημιουργική γραφή οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συνδυάζουν το γνωστικό τους υλικό με τη φαντασία, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες της γλώσσας. Η έμπνευση κι ο έρωτας, ο χρόνος, και το όνειρο, το προσωπικό βίωμα και ο μύθος, ο τόπος και η ιστορία του, οι κάθε λογής απώλειες και η μνήμη, όλα μετατρέπονται σε υλικό κατασκευής όπου με τόλμη και ευαισθησία βλέπουμε λέξεις και ήχους να χτίζουν το οικοδόμημα του δικού μας εκφραστικού σύμπαντος.
Το εργαστήρι εντάσσεται στη δράση «Φιλαναγνωσία και Γραφή 2017»
Ηλεντρονική δήλωση: https://goo.gl/forms/vrUL65QqjwRsrvZj1

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ
ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ 9, 3021 ΛΕΜΕΣΟΣ
ΤΗΛ.: 25340347, 99526772
Email: info@technodromio.org
www.technodromio.org
Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Acute Advisory Services, mpec (Engineering Consultants)

Βιογραφικό
Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το λογοτεχνικό δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διδάσκει Δημιουργική γραφή στην Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο.




Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές:
Λυπημένες μαργαρίτες, Εγνατία 1986
Το τρίπτυχο του φέγγους, 1993
Εν τη ρύμη του νόστου, Αρμός 1999
Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα, Καστανιώτης 2004
Όροφος μείον ένα, Καστανιώτης 2008, β΄ έκδ. 2009
Το Επιδόρπιο, Κέδρος 2012, γ΄ έκδ. 2013 (Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο)
Αφόρετα θαύματα, Κέδρος 2017
Επίσης έχει εκδώσει Μελετήματα:
Ορέστης Αλεξάκης Εν αναμονή, (Συμμετοχή στον τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), Γαβριηλίδης 2004.
Συρραπτική του Προσώπου - Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη, Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη, 2012
Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την Ποίηση, Κέδρος 2015

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου και διετέλεσε Γ. Γραμματέας και του Κύκλου ποιητών.

Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί στο «Ελληνομουσείον», ένθετο του Κυπριακού περιοδικού «Ακτή», τεύχος 84, Φθινόπωρο 2010 και μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά.

Η ποίησή της παρουσιάστηκε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Α.Π.Θ. από τον καθηγητή κ. Γιώργο Κεχαγιόγλου και την αναπλ. καθηγήτρια κ. Σωτηρία Σταυρακοπούλου. Ποιήματά της περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Συμμετείχε δύο φορές στο «Συμπόσιο Ποίησης» του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως εισηγήτρια και ως παρουσιαζόμενη.
Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ποίησης της Sète, VOIX VIVES, de méditerranée en méditerranée τον Ιούλιο του 2013.