Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Μια περιήγηση στη Γιοκναπατάουφα: ο Φώκνερ, ο κόσμος του και η ελληνική λογοτεχνία

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ σας προσκαλεί στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Ουίλιαμ Φώκνερ με εισηγητή τον Γιάννη Παλαβό στο πλαίσιο της δράσης «7η Κοινωνία του Βιβλίου»

Γιάννης Παλαβός: Μια περιήγηση στη Γιοκναπατάουφα: ο Φώκνερ, ο κόσμος του και η ελληνική λογοτεχνία

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, 17:00

Το 2022 συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από τον θάνατο του νομπελίστα συγγραφέα Ουίλλιαμ Φώκνερ, για πολλούς του κορυφαίου Αμερικανού πεζογράφου του 20ού αιώνα και, αναμφίβολα, του δεύτερου σημαντικότερου –μετά τον Σαίξπηρ– «Ουίλλιαμ» στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το όνομα «Φώκνερ» εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί δέος με το βάθος και το εύρος του έργου του, μα και ταυτόχρονα, για τις δυσκολίες που παρουσιάζει, να αποθαρρύνει πολλούς αναγνώστες.

Σε μια παρουσίαση διανθισμένη με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (και χιούμορ), ο πεζογράφος και μεταφραστής του Φώκνερ Γιάννης Παλαβός επιχειρεί μια εύληπτη εισαγωγή στο έργο και στον κόσμο του Αμερικανού νομπελίστα –μια, τρόπον τινά, ξενάγηση στη Γιοκναπατάουφα, την επινοημένη κομητεία του Μισισίπι όπου εκτυλίσσεται το έργο του–, συνδέοντας το φωκνερικό corpus με τους προγόνους και τους επιγόνους του –από τον Σέργουντ Άντερσον και τον Τζον Στάινμπεκ ως τον Κόρμακ Μακάρθι– και ανιχνεύοντας το αποτύπωμά του στα ελληνικά γράμματα.

Η εκδήλωση έχει σεμιναριακό χαρακτήρα και για όσους ενδιαφέρονται θα υπάρχει ομάδα εργασίας για την υλοποίηση δράσης σε κατοπινό στάδιο  βασισμένης στο έργο του Φώκνερ.

 

Δηλώσεις συμμετοχής: 99526772 (sms, viber, whatsapp)

Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια 120 λεπτά. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Πληροφορίες και δηλώσεις στο τηλ 99526772 

 

Χορηγοί: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Acute Advisory Services, mpec (Engineering Consultants) 

www.technodromio.org

Βιογραφικό εισηγητή

 

Γιάννης Παλαβός

 

 

Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων "Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες" (IntroBooks, 2007) και "Αστείο" (Νεφέλη, 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης" και «Το παιδί» (Νεφέλη, 2019). Επίσης, σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς "Το πτώμα" (Jemma Press, 2011) και "Γρα-Γρου" (Ίκαρος, 2017), τα οποία εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου. Το "Γρα-Γρου" τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επιμελήθηκε την επανέκδοση της συλλογής αφηγημάτων του Αθανάσιου Θ. Γκράβαλη με τίτλο "Σπασμένες κολώνες" (Μυτιλήνη, 1930 - επανέκδοση: Νεφέλη, 2019) και μετέφρασε Τομπάιας Γουλφ, Φλάνερι Ο' Κόνορ, Μπρις Ντ' Τζ. Πάνκεϊκ, Ουάλλας Στέγκνερ και Ουίλλιαμ Φώκνερ.