Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

«Ωδή στη χαρά: Το γέλιο του πόνου και της θυσίας στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», με τoν Κυριάκο Μαργαρίτη

Αγαπητοί μας φίλοι,

Για ακόμα μια χρονιά το Τεχνοδρόμιο διοργανώνει την δράση

Κοινωνία του Βιβλίου, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Μια δράση που αποσκοπεί να προάγει το διάλογο και τον αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του  βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη και καταπιάνεται με τις παραμέτρους που καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται.

Κάθε αναγκαίο σποράκι για να ανθίσει η λογοτεχνία.

Η φετινή μας θεματική καταπιάνεται με το ευρύ φάσμα από το καθημερινό στο αιώνιο, από το καταληπτό στο ιερό, ένα μαγικό καλειδοσκόπιο που δημιουργείται στη λογοτεχνία από τηνσυνύπαρξη, τη συγχώνευση, τη συνάντηση φαινομενικά διαφορετικών φωνών.

Η «Κοινωνία του Βιβλίου» του 2023 θα φιλοξενήσει επίσης μέσα στη χρονιά τους συγγραφείς-καλλιτέχνες Κώστα Βραχνό και Θέμο Σκανδάμη, Γιάννη Παλαβό, Γλυκερία Μπασδέκη, Κατερίνα Αγυιώτη, και ένα αφιέρωμα στον Θεοδόση Νικολάου από την Αθηνά Τέμβριου και τον Γιάννη Πεγειώτη.

Ξεδιπλώνεται μια σειρά οντολογικών αναζητήσεων, που είτε έχει ως αφετηρία το καθημερινό ως έμπνευση για να καταλήξει στο όντως υπαρκτό και στην ουσία της ζωής, είτε αντιστρόφως ξεκινά από τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα για να βρει όμως τις απαντήσεις στα μικρά και καθημερινά.

Κάτω από αυτό το πρίσμα οι φετινοί καλεσμένοι φαίνεται να συναντώνται στα πιο απίθανα σημεία. Στην πρόσληψη του καθημερινού ως κομμάτι του αγώνα για επιβίωση ο άρτος ο επιούσιος μετουσιώνεται σε λόγο.

Στην πρώτη εκδήλωση της σειράς μας τιμά με την παρουσία του ο λογοτέχνης Κυριάκος Μαργαρίτης

**

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, 19:00 στην οδό Ανδρέα Κάλβου 1 (γωνία με Άγγελου Σικελιανού στην περιοχή Λανιτείου).

Χώροι στάθμευσης στη Σικελιανού και στη Γεώργιου Δροσίνη

Δηλώσεις συμμετοχής με τηλ ή μήνυμα στο 99526772

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ

https://g.co/kgs/2tNVQ7VQ7

**

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ σας προσκαλεί στην πρώτη εκδήλωση του 2023 της δράσης «Κοινωνία του Βιβλίου» με τίτλο:

«Ωδή στη χαρά: Το γέλιο του πόνου και της θυσίας στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», με εισηγητή τoν Κυριάκο Μαργαρίτη

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προφορικήαπόδοση του διηγήματος του Παπαδιαμάντη

«Η φαρμακολύτρια» σε αφήγηση-διασκευή
του
Πάμπου Βοσκαρίδη.

10 Μαΐου 2023, ώρα 19:00

Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Τηλ. 99526772

Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανδρέα Κάλβου 1, 3085 Λεμεσός

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Με κυρίαρχο σημείο αναφοράς μιαν από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες του Παπαδιαμάντη, τη γριά Χαρμολίνα από το διήγημα "Η θητεία της πενθεράς", ο Κυριάκος Μαργαρίτης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το υπαρξιακό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται ολόκληρο το έργο του Σκιαθίτη, και να φωτίσει ορισμένα στοιχεία θεματικής και υφολογικής τάξεως που αναδεικνύουν τον παπαδιαμαντικό ρεαλισμό εξίσου ως τρόπο έκφρασης και ως τρόπο ζωής.

Μέσα από προφορική αφήγηση ο Πάμπος Βοσκαρίδης επιχειρεί να προσεγγίσει ποιότητες και χαρακτηριστικά της γραφής του Παπαδιαμάντη που μοιάζουν να μοιράζονται ψηφίδες του σύγχρονου ψυχισμού του ανθρώπου ακόμα και όταν η γλώσσα μεταλλάσσεται υπό το πρίσμα της χρονικής στιγμής.


 

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1998 εξέδωσε το πρωτόλειο «Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης». Το 2002 βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη γιατη συλλογή διηγημάτων «Μικροί ερωτικοί θρήνοι». Την περίοδο 2001-2013 κυκλοφόρησαν οχτώ παιδικά βιβλία και πέντε μυθιστορήματά του από τους εκδοτικούς οίκους Ψυχογιός και Νεφέλη. Τα δοκίμιά του για τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής του διατριβής), και μια μονογραφία του για τον γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός. Τα δοκίμιά του για τον Νίκο Καρούζο και τον Τ.Κ. Παπατσώνη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Επιστροφή. Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Κρόνακα» και «Εννέα».


****

Φωτογραφίες από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνοδρόμιο